Lucas & Lucas
Landscape Architecture

PRESS

 

Press

 

 
 
Screenshot 2018-02-23 15.20.55.png

MODERN MISSION

By Pam Pennick
Photography by Marion Brenner

Garden Design Magazine

"On a former pear orchard in Sonoma, California, a new home's courtyard walls keep the wild at bay - and hide a refreshing garden oasis inside.

The entry area gives no hint of the lush garden on the other side of the white stucco wall. Here, an array of mostly Australian plants - including 'Orange Cross' kangaroo paw, grassy lomandra, and eucalyptus - thrives with little irrigation while adding feathery texture and rich color."

For the full article, please click here.


M2.4-min.jpg

Rustic Yet Refined, Healdsburg Edition

by Christine Chang Hanway

REMODELISTA.COM

"Alison Davin of Jute is making a name for herself in the Bay Area with her “urban earthy” interiors, ranging from a small kitchen makeover in San Francisco to grander projects like this comfortable, subtly luxurious stone vacation house in Healdsburg, in Sonoma County, by Arc Design. Davin’s influences range from the pared-down baroque work of Copenhagen-based Malene Birger to the greenery-infused interiors of California designer John Saladino, and in this project, with its muted palette and skillful mix of textures and textiles, discerning the boundaries between indoors and out isn’t always straightforward..."

For the full article, please click here.


Cloverdale Farmhouse Brings Vision of Eco-Friendly Homestead to Life

BY ABIGAIL PETERSON

SONOMA MAGAZINE

"Hanging up their suits for overalls was the perfect choice for Manny and Carol Diaz.

While many approaching retirement look to simplify, even (dare we say) downsize, Manny and Carol Diaz did just the opposite. In 2010, after raising their children in Windsor, the couple bought an 18-acre farm in rural Cloverdale adjacent to the Russian River. “When we drove down the driveway, we stopped about halfway,” recalls Manny. “And we didn’t say anything for about a minute — that’s an eternity — and I knew this was it.”

Overseeing 10 acres of vineyards and growing most of their own food turned out not to be a very big leap for Manny, who worked in the airline industry, and Carol, a former accountant. Their passion for cooking (both are heavily involved in the north county slow food movement) and love of the outdoors have shaped a new life — one that focuses on the seasons, long walks by the river and plenty of time in the garden..."

For the full article, please click here.

D2-min.JPG

K2-min.JPG

Narrow Yard Landscape Hillside "Jewel Box Garden"

LANDSCAPE ONLINE

"This backyard project in Healdsburg, Calif., a small community a little over an hour's drive north of San Francisco in Sonoma County, was completed at the end of 2013. Landscape architect Mike Lucas calls it "a true jewel box of a garden" that creates a series of useable spaces in a snug backyard and responds to the Mediterranean architecture. The space features extensive retaining walls, a built in fireplace, a painted steel pergola that accommodates speakers, heaters, lighting and will eventually have a wisteria cover, a water wall with planted water trough, a bocce court and a discreetly fenced vegetable garden adjacent to the kitchen.

This extensive garden renovation was fueled by the owner's desire for a more user-friendly space in a confined backyard area. The home is in Healdsburg, Calif. (pop. 11,254), 70 miles north northwest of San Francisco in Sonoma County. The home, built by a developer, was cut into the native hillside, leaving a very narrow yard four steps down from the house, with two sets of four-foot high retaining walls. Now, a continuous stem wall along the backside of the house allowed the opportunity to bridge straight out from the existing covered patio. An extensive CMU block retaining wall that aligns with the house creates a series of spaces..."

For the full article, please click here.


M4.0-min.jpg

New rural home is designed to look like a renovated winery with a modern addition

Story by Paul Taylor

TRENDSIDEAS.COM

“The two-storey main home is stone-clad like a traditional 1800s winery and is separated from the more contemporary guest wing by a breezeway.

It's one thing to copy a traditional style, but something totally different to recreate a passage of time. That's the guiding principle and philosophy designer Julian Cohen brought to this home he designed in North California wine country.

For Cohen, it's important that clients first identify what's meaningful for them and, in this instance, he aimed to produce a home that tells a story and expresses a sense of history.

What emerged from early discussions was the influence on the owners of a stone building that was one of California's first wineries – and a haiku the owners wrote…”

For the full article, please click here.